8 märts 2024

Suur kompliment: Eesti Loodusmuuseum võitis avaliku sektori Unistuste Tööandja tiitli

6. märtsil toimunud konverentsil „100 ideed. Muutumine“ kuulutati välja tänavused tiitli Unistuste Tööandja võitjad. Avaliku sektori kategoorias tunnustati Unistuste Tööandjana Eesti Loodusmuuseumi.

„Selline tunnustus on loodusmuuseumile tohutult suur kompliment, mis näitab, et järjepidev töö meie inimeste heaolu ja töörõõmuga tegelemise nimel on ennast ära tasunud. Ja erakordselt tore, et ka märgatud,“ ütles muuseumi direktor Heidi Jõks. „Mulle on väga oluline, et meeskond oleks ühtehoidev, toetav ja et igas päevas oleks natuke rõõmu ja fun’i,“ lisas Jõks. „Nii võib meie pere leida inspiratsioonihommikutel ideid ammutamas, koos spordisaalis rassimas või sellest muuseumi massaažilaual taastumas; pea poolt meie kampa ehk muuseumi talisuplusklubi kohtab ülepäeviti Kalaranna jäises vees sulistamas. Ja kui kontoris saavad lõpuks kokku sellest võimestatud, värskete mõtetega ja motiveeritud inimesed, on neil tihtipeale ühes ka oma neljajalgsed sõbrad ja lapsed, kes ka kontoriellu mõnusat särtsu ja värskust lisavad.“

„Sellise tunnustuse saamine on väga heaks meeldetuletuseks, et see, kuidas on meil, ei ole tavapärane – aga peaks olema,“ ütles Eesti Loodusmuuseumi vanemkuraator Loore Ehrlich.

Eesti Loodusmuuseum on nähtavuselt ja meediakajastustelt üks enam silmatorkavaim muuseum Eestis ja muuseumi kuvand tööandjana on innovaatiline, kaasaegne, arenev ja põnev. Töö muuseumis on missiooniga, aidates ühiskonnas ellu viia positiivseid muutusi. See kajastub ka töötajate rahulolus ning muuseumi avalikus maines.

„Iga asutus on oma juhi ja oma töötajate nägu,“ lisas Evelin Pääsukene, Eesti Loodusmuuseumi näituste üksuse juhataja. „Ja see on tore, et meie sisemine kultuur peegeldub ka väljapoole ja seda märgatakse.“

Igapäevatöös paneme teadlikult rõhku ühtehoidmisele ning kiitmis- ja tunnustamiskultuurile. Üheskoos korraldame erinevaid üritusi: näiteks toimuvad igakuised inspiratsioonihommikud põnevates ettevõtetes väljaspool maja, regulaarsed talisuplused, spordiüritused, sauna-kaminaõhtud seltskonnamängudega, paaripäevased suve- ja jõuluseminarid looduskaunites kohtades koos matkamise ja ühistegemistega.

Erilise võimalusena on muuseumitöötajatel vabadus võtta aastas nädal aega nn tööulaks (workcation) ja sõita tööd-puhkust ühildades kolleegi(de)ga, kuhu hing ihkab.

„Veedame kolmandiku oma elust tööl ja oleks patt, kui see poleks nautimisväärselt kulutatud aeg,“ ütles Jõks. „Usun, et meie tunnustus on märgiline ja oluline ka kogu muuseumimaastikule. Muuseum unistuste tööandjana näitab, et tänapäeva muuseumid on innovaatilised, põnevad ja neis on äge töötada. Ehk see on kompliment ka muuseumisektorile laiemalt.“

Unistuste Tööandja konkurss toimus üheteistkümnendat korda. Seda korraldavad Visionest Instituut koostöös Eesti suurima tööportaali CVKeskus.ee ja Eesti juhtivate personalijuhtidega. Tiitli võitmiseks kogutakse anonüümsete rahuloluküsitlustega infot oma töötajate seast, esitatakse detailne kirjeldus ettevõtte pingutustest, lisaks koguvad konkursi korraldajad erinevate koostööpartnerite abiga tagasisidet asutuse kuvandi kohta tööturul ka laiemalt.